Werkwijze

 

De kern van mijn werkwijze is gebaseerd op twee belangrijke uitgangspunten. De eerste is dat leren ontstaat door ervaren, kennis alleen is niet voldoende. Bij sport en muziek kennen we dat: oefenen om beter te worden een boek erover lezen is niet genoeg. Het tweede uitgangspunt is dat je altijd zelf in staat bent te veranderen. Als je machteloos lijkt, richt je je op de verkeerde dingen. Dus altijd op zoek naar de cirkel van invloed.


Wat betekent dat? Mijn inspiratie voor deze werkwijze vond ik in mijn toneelregie. Als je toneelspeelt met het tekstboekje in de hand, weet je al wat je tegenspeler gaat zeggen. Een echte geloofwaardige reactie geven wordt dan opeens heel moeilijk; dan wordt het letterlijk 'gespeeld'. In mijn toneelregie zoek ik daarom altijd naar verrassende oefeningen, zodat de acteur verrast is en niet alleen het personage. Dát inzicht heb ik meegenomen in mijn Mirante werkvormen. In het werk spelen we ook vaak een rol. Bijvoorbeeld die van medewerker of van leidinggevende. Daarin nemen we onbewust vaak afstand van onszelf. Een paar voorbeelden van mijn werkwijze:


Klanttevredenheid

Ik heb eens een zaal hoofdkantoor-medewerkers laten stemmen over de klanttevredenheid over het hoofdkantoor. 95% stemde voor een onvoldoende. De volgende vraag was, hoe zit dat voor jouw eigen afdeling. Daarop stemt 95% voor een voldoende. Dan ontstaat er oprechte verwarring: immers “we” doen het niet goed en daar zijn wij het allemaal over eens, maar individueel zijn we erg tevreden. Meteen een illustratie dat we te veel verwachten van oplossingen buiten de eigen invloedssfeer. Immers mijn afdeling doet het wél goed. In die verwarring ontstaat de kans om opnieuw en anders te leren kijken naar de werkelijkheid en de eigen rol.


Samenwerken


Een ochtend lang theorie en inzicht over persoonlijke werkvoorkeuren, communicatie en teamsamenstellingen en dan de middag starten met 'iets anders'. Ogenschijnlijk willekeurige teams bouwen een brug van papier. Elke keer bouwt het 'theoretisch gebalanceerde' team de mooiste, degelijkste en vaak ook langste brug in prima samenwerking. De 'theoretisch ongebalanceerde' teams lopen in de valkuilen die je mag verwachten. Dat is een ervaring die blijft hangen en aanzet tot verandering.



   

Theater en training


Toneelspelen wordt vaak geassocieerd met 'doen alsof', terwijl het juist aankomt op authenticiteit. Zowel op toneel als in het dagelijks leven herkennen we ‘gespeelde’ reacties, bewust of onbewust. Ik verander liever zes keer de spelregels tijdens een oefening, zodat iemand oprecht kwaad wordt en daardoor ineens zijn patroon duidelijk krijgt van reageren op (vermeende) onrechtvaardigheid. Daarom werk ik niet graag met de ongemakkelijke en onnatuurlijke rollenspelen, maar wel graag met echt theater.

Comfortzone


Kennis en trucjes kun je leren vanuit boekjes. Leren over jezelf gaat alleen als je oprecht durft te ervaren. Een deelnemer vroeg me laatst: “Moet je altijd uit je comfortzone om te leren?” Jazeker, dat is mijn visie. Toen je leerde lopen ben je ook regelmatig gevallen. Wie in alles succesvol is, daagt zichzelf te weinig uit.